OCFL 11 SOS B SINIFI 2008-2009 YILI LİSE 3 ÖDEVLERİ ARKADAŞLAR HOCALAR DERSLER ARAŞTIRMALAR...

Orhan Cemal Fersoy Lisesi(ocfl) 11 Sos B sınıfı Ödevler Araştırmalar Arkadaşlar 2008-2009 yılı
 
AnasayfaTakvimSSSAramaÜye ListesiKullanıcı GruplarıKayıt OlGiriş yap

Paylaş | 
 

 EDEBİYAT Testi

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin
avatar

Mesaj Sayısı : 104
Yaş : 25
Nerden : İstanbul
Kayıt tarihi : 25/10/08

MesajKonu: EDEBİYAT Testi   Paz Ekim 26, 2008 1:58 pm

1Aşağıdakilerden hangisi dilin toplumsal işlevinin bir belirtisidir ?
a) Yeni nesneleri karşılayan bir yapısının olması
b) Sesli ve sessiz harflerden oluşması
c) Müzik arasında sıkı bir bağın olması
d) Milli değerlerin oluşmasında etkili olması

Aşağıdakilerden hangisi edebi metinlerin ayırıcı özelliğidir ?
a) Nesnel olmaları
b) Yazım kurallarına uyularak yazılmaları
c) İnsani konu olmaları
d) Kurmaca olmaları

Bilim, evrendeki bütün olguları değil, önemli gördüklerini konu edinir.

Bu özellik bilimin hangi niteliği ile açıklanabilir ?
a) Seçiciliğiyle
b) Genelleyiciliğiyle
c) Nesnelliğiyle
d) Öznelliğiyle

Gökler esmer ve derin, sular dalgalı
Sahilden uzaklaştı son yolcular da
Enginleri dinliyor yalnız kenarda
Sararmış bahçesiyle viran bir yalı

Yukarıdaki dörtlüğün uyak düzeni aşağıdakilerden hangisidir ?

a) Düz uyak
b) Sarma uyak
c) Tam uyak
d) Çapraz uyak

Bir zafer müjdesi burada her isim
Sanki tek bir anda gün, saat, mevsim
Bu dizelerdeki uyak türü aşağıdakilerden hangisidir ?

a) Yarım uyak
b) Tam uyak
c) Zengin uyak
d) Tunç uyak
İstersen dünyayı çağır imdada
Sen varsın dünyada, bir de ben varım

Bu dizelerdeki altı çizili sözcükte aşağıdaki sanatlardan hangisine örnek vardır
?

a) Tenasüp
b) Mecaz-ı mürsel
c) Tezat
d) Teşbih

En çok söz edenleri barış adına
Geceli, gündüzlü üç vardiyada
Silah üretiyor, savaşanlara
Barış, rüyalarda sürüp gidiyor

Bu dizeler aşağıdaki şiir türlerinden hangisinin örneği olabilir ?

a) Satirik şiir
b) Epik
c) Lirik
d) Dramatik

Bir damla yaş gibi sıcacık
Bakışlarında eylül bahçeleri
Bir gül gibi topluyorum usulca
Uykusuz geceleri

Bu dizeler aşağıdaki şiir türlerinden hangisinin örneği olabilir ?

a) Pastoral
b) Didaktik
c) Lirik
d) Dramatik

Aşağıdakilerden hangisi anonim halk edebiyatı ürünlerindendir ?

a) Rubai
b) Kaside
c) Koşma
d) Mani





Nedir can kim anı sen nazenin canüne vermezler
Sana aşık olanlar yoluna cana ne vermezler

Bu dizelerde olduğu gibi, söylenişleri bir, anlamları ayrı iki sözü bir arada
bulundurma sanatı aşağıdakilerden hangisidir ?

a) Teşhis
b) Teşbih
c) Tekrir
d) Cinas

Aşağıdakilerden hangisi yazılı gelenek öncesi gelişen türlerden biridir ?

a) Deneme
b) Gazel
c) Masal
d) Öykü

Gökyüzünde İsa ile
Tür dağında Musa ile
Elindeki asa ile
Çağırayım Mevla’m seni

Yukarıdaki dörtlükte görülen edebi sanat aşağıdakilerden hangisinde vardır?

a) İstiare
b) Teşbih
c) Telmih
d) Kinaye

Ah bu türküler
Türkülerimiz
Ana sütü gibi candan
Ana sütü gibi temiz

Dizelerde görülen edebi sanat aşağıdakilerden hangisinde vardır ?

a) Teşbih
b) Tezat
c) İstiare
d) Teşhis


“Lekenin buluşması kolay, çıkması püştür”
dizesinde görülen edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir ?

a) Kinaye
b) Teşhis
c) Teşbih
d) Ad aktarması

“Bu arabaya benzin yetiştiremesin, bunlar iki günde bir depoyu bitirir.”

Cümlesinde altı çizili sözcükte görülen edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?

a) Teşhis
b) İstiare
c) Ad aktarması
d) Tevriye

Kuzusu var kurdu var
Tepesi var ardı var
Al çiçekli dağların
Bilinmeyen derdi var

Dörtlükte görülen uyak düzeni aşağıdakilerden hangisidir ?

a) Sarmal uyak
b) Düz uyak
c) Çapraz uyak
d) Tam uyak

“Yayılır karanlık sisler engine
Korkarım, bakamam sana ben yine”

Dizelerinde görülen kafiye çeşidi aşağıdakilerden hangisidir ?

a) Tam uyak
b) Zengin uyak
c) Yarım uyak
d) Tunç uyak





Aşağıdakilerden hangisi divan edebiyatı nazım şekillerindendir ?

a) Şarkı
b) Koşma
c) Semai
d) Türkü

Aşağıdakilerden hangisi aşık edebiyatı türlerinden değildir ?

a) Güzelleme
b) Taşlama
c) Koçaklama
d) Pendname

Kuleden
Ses geliyor kuleden
O kaş o göz değimli
Beni sana kul eden

Yukarıdaki dörtlük aşağıdakilerden hangi şiir türüne örnek gösterilebilir ?

a) Koşma
b) Semai
c) Türkü
d) Mani



CEVAPLAR
1D
2D
3A
4B
5C
6B
7A
8C
9D
10D
11C
12C
13A
14A
15C
16B
17B
18A
19D
20D
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://ocfl11sosb.forumt.biz
__Emido__
Yeni Üye
Yeni Üye


Mesaj Sayısı : 22
Kayıt tarihi : 28/10/08

MesajKonu: Geri: EDEBİYAT Testi   Salı Ekim 28, 2008 3:01 pm

Paylasım için çok tesekkür kenke ellerine sağlık emeğe saygı :d
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
Admin
Admin
Admin
avatar

Mesaj Sayısı : 104
Yaş : 25
Nerden : İstanbul
Kayıt tarihi : 25/10/08

MesajKonu: Geri: EDEBİYAT Testi   Salı Ekim 28, 2008 3:02 pm

Önemli dEğil Kardeşim
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://ocfl11sosb.forumt.biz
Sponsored content




MesajKonu: Geri: EDEBİYAT Testi   

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
EDEBİYAT Testi
Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
OCFL 11 SOS B SINIFI 2008-2009 YILI LİSE 3 ÖDEVLERİ ARKADAŞLAR HOCALAR DERSLER ARAŞTIRMALAR... :: ÖSS :: Testler-
Buraya geçin: